keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Luku 2 - Historian siipien havinaa...

Päämökki:
Rakennettu 1800 – luvun alkupuolella Haapajärvelle Autiorannan kylään Ihantola – nimisen kyläkaupan vilja-aitaksi. Vuonna 1910 siirretty Oksavalle ja sieltä sitten 1970 Padasjoelle Auttoisten kylään.

Tässä vaiheessa mökissä oli vielä avokuisti ja lähes alkuperäinen ovi, jota ei todellakaan ollut tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.




Aitta:
Rakennettu 1844 Suonenjoelle ja siirretty nykyiselle paikalleen joskus 80 – luvulla (tästä en ole ihan varma, täytyy tarkistaa). Ilmeisesti alun perin toinen puoli aitasta on toiminut vaateaittana, nyt toimii teinin valtakuntana ja vierasaittana (tosin teinin oleskelun jäljiltä ei ennen kunnon siivousta voi vieraita sinne majoittaa, jostain kumman syystä on aina kuin pyörremyrskyn jäljiltä...). 
Uudelleen pystytyksen yhteydessä on hirsien välit tilkitty hyvin ja sekä ala- että yläpohjassa on kunnon eristeet joten paukkupakkasillakin on lämmin. Toinen puoli toimi varastona eikä siellä ollut lainkaan eristeitä hirsien välissä, puhumattakaan lattiasta, pelkkä maapohja toimi lattiana (vaan näkisittepä nyt.. no, kuvia tulossa). Aittaan on tehty 80 - luvulla "uudet" ovet, hauskana yksityiskohtana, edellinen omista oli leikannut alkuperäisistä ovista lukkojen kohdat talteen, nuo ovat nyt minulla tuvan seinällä "taideteoksina", samoin alkuperäiset avaimet ovat tallella, hienoa työtä nekin. Kuvia näistäkin jahka päästään sisätiloihin asti.

Verstas:
Alun perin savusauna, rakennettu 1800 – luvun alkupuolella myös Haapajärvelle, nyt toimii verstaana (kyllähän joka miehellä pitää verstas olla!). Työkalujen (ja romujen) lisäksi täällä sijaitsee myös meidän kesävesipumppu isoine painesäiliöineen. 
Verstaasta ei ole tullut otettu juurikaan kuvia, korjaan tilanteen lähiaikoina.

Rantasauna:
Reilusti yli satavuotias sauna on nähnyt päivänvalon alun perin Nurmijärvellä. Löyly/pesutila on intiimin pieni, lauteille mahtuu yhtä aikaa n. neljä ihmistä (riippuu vähän ihmisen koosta). Lisäksi myös mukava pieni kammari joka on myös talvilämmin. Saunastakaan ei juuri ole kuvia, no tuossa edellisessä kirjoituksessa on yksi. Näitäkin siis tulossa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti