torstai 20. lokakuuta 2011

Luku 4 - Maa on niin kaunis...2005 - 2006

Ensimmäinen joulu 2005 oli täynnä tunnelmaa. Lunta oli tullut yli oman tarpeen ja maisema vei jotenkin ajatukset aivan menneisiin aikoihin.
Jouluaatto 2005
Tuvan ikkunasta näkyvä maisema rauhoitti mielen...


Äiti oli laittanut kystä kyllä....


Sininen Hetki

Ensimmäisen talven aikana vain nautimme paikasta ja sen tunnelmasta. No, puita sai kyllä kantaa kylki vääränä, alkuperäistä oveahan ei siis oltu tehty talvenpitäväksi. Kysehän oli vanhasta aitanovesta jossa salparautakin oli pultattu läpi oven. Tuon raudan tarkoitus oli pitää aikoinaan rosvot loitolla, olihan vilja-aitta vähän niin kuin kassakaappi.
Hauskan näköistä oli kun nuo salparaudan pultit jäätyivät oven sisäpuolella... Onneksi ei ollut enää sen ikäisiä lapsia joiden olisi tehnyt mieli koettaa kielellä tuota pulttia, olisi varmaan käynyt kuten monelle meistä lapsena kävi...


No yritimme sitten oviverholla (hankimme paksun villahuovan) pitää pakkasukkoa pihalla vaan eihän tuo juurikaan auttanut. Lattianrajassa lämpötila +3 ja kasvojen korkeudella +20.
Arvatkaa muuten mitä tapahtuu sellaiselle jääkaappi/pakastimelle (meillä oli jenkkikaappi) jossa on yksi kompressori? No koneen mielestä on tarpeeksi kylmä, eli se sammuu... Sinne meni sitten nekin pakkasessa olleet eväät. Jälkikäteen selvisi, että nämä yhden kompressorin yhdistelmäkylmälaitteet sammuvat kun lämpötila menee alle +13 astetta.
(Nyt meillä onkin kahdella kompuralla varustettu kaappi ja tuo vanha palvelee kesällä kun on paljon vieraita).


Uutena vuotena nautittiin sitten pakkasesta paljussa istuen. Siinä on yksi parhaimmista hankinnoistamme. On kovassa käytössä myös kesällä...
Höyrypilven keskellä rva Jussila skumppalasi kädessä...



Kevättä kohti mennessä alkoi mieli pukata uutta ideaa, onneksi hra Jussila on innokas ja kätevä mies (joskus tosin kestää vähän pidenpäänkin ennen kuin ymmärtää miten hyviä minun ideani ovat! Ja eivät kaikki ideat tietenkään ole minusta lähtöisin :))


Toukokuun puolella sitten päätimme laittaa saunan uuteen uskoon. Vanhat paneelit olivat jo aikansa eläneet, olivathan ne olleet seinillä jo varmaan yli 30 vuotta. Lisäksi lattia oli pelkkää betonia, halusimme sen tilalle laatoituksen.
Vanhojen paneelien alta löytyi hyvässä kunnossa oleva hirsi, valitettavasti pinnat eivät olleet ihan sellaiset, että ne olisi voinut jättää näkyville, päätimme siis paneloida osan seinistä.





Pimu ja Kerttu ovat aina mukana siellä missä tapahtuu..
Taas oli siis laattojen hankinnan aika. Ensin ajattelin vähän samaa systeemiä kuin keittiöön, tämä idea ei kuitenkaan sitten toteutunut kun löysin aika kivat laatat, oman haasteesta laatalle toi se, että sen pitää kestää sekä kovaa pakkasta että kovaa kuumuutta. Mielestäni kuitenkin onnistuin hyvin, vai mitä?

Seinät ja lauteet ovat tässä vaiheessa vielä vaaleat, mutta nekin ovat saaneet jo uuden käsittelyn, siitä sitten myöhemmin...

Loppukesästä myös saunakammari koki kohennuksen, sinisellä maalatut lastulevyseinät ja lattia vaihtoivat pinnoitusta ja väriä. Saunakammarista ei ole kovinkaan paljon kuvia, täytynee tämäkin asia korjata jossain vaiheessa.
Jotain vanhaa jätin, eli verhot.
Kyllä oli mukavaa löylytellä uudistetussa saunassa, järven vesikin oli kuin linnun maitoa ja siellä oli ihana käydä pulahtelemassa.

Samaan aikaan saunakammarin kohennuksen kanssa, päätti hra Jussila tehdä tupla-aitan toisen pään varastosta vierasaitan. Tästä laitan sitten erikseen kuvia kunhan ensin löydän ne...

Pikkuhiljaa alkoi taas kesä kääntyä syksyä kohti, työhanskat naulaan ja seuraavaa kevättä odottelemaan. Lokakuussa 2006 saatiin taas lunta...
28.10.2006


2 kommenttia:

  1. Saunan laatoitus juuri mun makuuni! Ihana. T. Jenni

    VastaaPoista
  2. Oli muuten aika homma sirkkelöidä nuo laatat

    VastaaPoista